Beraat Kandili Kutlandı

Geyve Merkez Sinanbey Cami-i Şerifi'nde Beraat Kandili dolayısıyla Kuran-ı Kerim okundu, mevlüd-ü şerif, ilahi ile kaside okundu










Geyve Merkez Sinanbey Cami-i Şerifi’nde Beraat Kandili dolayısıyla Kuran-ı Kerim okundu, mevlüd-ü şerif, ilahi ile kaside okundu.
Geyve  müftüsü Ali Erhun Beraat Kandili dolayısıyla yapmış olduğu vaazda özetle şunları söyledi: “Beraat’in lügatteki manası ise; işlenen bir suçtan kurtulmak, bundan dolayı ceza almamak manasına gelir.

Diğer bir deyimle; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir.

Mesela; Bir kişiye suç isnat edilir ve mahkemeye çıkarılır. Mahkeme sonucunda; dinlenen şahitler ve bulunan verilere bakılarak şahsın suçsuz olduğuna hâkim karar verir. Bu olaya suçlu durumunda bulunan şahsın ceza almamasına ve mahkemece suçsuz görülmesinden dolayı hâkimin aldığı karara beraat denir.

Kendisine soranlara da “davadan beraat ettim” der.

Beraat Kandili’ de İslam Dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban-ı Şerif ayının 14. Gününü 15. Gününe bağlayan gecesi Beraat Gecesi’dir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde II. Sultan Selim’den itibaren Camii Şeriflerin minarelerinde kandil yakılmağa başlandı. Bundan dolayı bu gecelere Kandil Gecesi adı verildi. Bereketli ve feyizli olması nedeni ile mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması, ihsana kavuşması sebebi ile rahmet gecesi gibi adlarla da anılmıştır.

Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna Müslümanlar inanırlar.
Bu konuda Resul-u Ekrem(s.a.v.)efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Şaban-ı Şerif Ayının 15. Gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. O gecenin gündüzünde(kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca ALLAHÜ TEÂLÂ o andan fecir oluncaya kadar; “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim.”buyurur. Beraat Gecesi; Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir Gecesi’nde ise; ilk kez ve parça parça indirilmeğe başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Mübarek ay olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının ismini bazı filmlerde alay konusu yaptıkları için, çocuklara Şaban adını takmıyoruz. Manevi değerlerimizle alay edilmemelidir.”ifadelerini kullandı.

Mustafa Hamdullah ERGİN 

GEYVE GÜNDEM