Ramazan-ı Şerif İsraf Ayı Değildir

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hem de çalıştıklarını okuyoruz










Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hem de çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”
Ramazan-ı Şerif, israf ayı değildir

Başlığı görünce diğer aylar israf ayı da Ramazan-ı Şerif israf ayı değildir diye yazınca sanki diğer aylar israf ayı gibi algılanmasın.

Allah-ü Teâlâ hazretleri Kur’an-ı Kerimde “Yiyiniz, içiniz amma israf etmeyiniz” buyuruyor. Yine diğer bir Ayet-i Kerimede Mealen “Sizlere vermiş bulunduğumuz Helal ve temiz rızıklardan Allah(c.c.) yolunda infak ediniz”buyurmaktadır.

Yine mealen diğer bir Ayet-i Kerimede “Onlar gaybe inanırlar, namazlarını kılarlar ve kendilerine vermiş bulunduğumuz rızıklardan infak ederler”diyor.

Allah Resulü s.a.v. “Ramazan-ı Şerif’te evinizde bulduğunuzla iktifa ediniz”diye bizlere emir buyuruyor. Diğer bir Hadis-i Şerif’te “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir”buyuruyor.

Peygamber efendimiz döneminde muharebe için Hendek kazarlarken günde tek bir hurma ile durduklarını ve hemde çalıştıklarını okuyoruz. Oradaki hurmanın aynısından bizlere de geliyor. “Acaba kaçımız tek bir hurma ile bırakın çalışmayı oruç tutabiliriz”

Bir işyerinde çalışıyorduk. Ramazan-ı Şerif ayında öğle yemeğini saklar İftar’da, Akşam verilen yemeğini ise Sahur’da ısıtarak yerdim. Bazı arkadaşlara niçin oruç tutmadıklarını sorunca aldığım cevap çok ilginç olurdu “Ben sofrada Börek, baklava ve Hamur işi olmadan oruç tutamam”derlerdi.

Peygamber Efendimiz ‘in vefatından sonra bir Sahabe’ye oğlu içinde birkaç çeşit yemek olan bir tepsi ile yemek ikram edince Sahabe ağlamağa başlar. Oğlu niçin ağlıyorsun ey babacığım diye sorunca cevap çok ilginçtir “Peygamber Efendimiz zamanında bizler bir çeşitten fazla yemek yediğimiz vaki olmamıştır. Acaba helakimize mi yakındır diye düşündüm. Ona ağlarım” der.

Ramazan-ı Şerif geliyor diye insanlarda bir koşuşturmaca, marketlerin önünde ve içinde oluşan kuyruklar, özel kesim yapanlara bana beş kilo et, diğeri bana on kilo et ayır diyenler, haşlamalık etim var kavurmalık et istiyorum diyenler poşet poşet evine yiyecek taşıyanlar, fırınların önünde kuyruğa girip içli pide yaptıranlar(Normal pideyi bile pek nadir alırım. Misafirimiz olursa)ne yapıyoruz yanımızdaki komşuyu hiç düşünüyor muyuz? Yoksa nalıncı keseri gibi kendimize mi yontuyoruz?

Yarın bütün bunların Mahkame-i Kübra’da hesabının sorulmayacağını zannediyorsak yanıldığımızın resmidir.

Bu ay “Bereket, Rahmet ve Mağfiret”ayıdır güzel değerlendirelim. Geçen yıl aramızda olanların bazıları aramızda yoklar.

Ne olacağımız, ne zaman nerede öleceğimiz belli değil.

İsrafsız ve iktisatlı günler dileğiyle. Ramazan-ı Şerif’iniz Mübarek olsun.
Bir daha ki yazımda buluşuncaya dek kalın sağlıcakla.

Mustafa Hamdullah ERGİN

hamdullahergin@gmail.com

GEYVE GÜNDEM

 

Ay geyve gundem İsraf Ramazan-ı Şerif