M. Buğra Balcı

M. Buğra Balcı

bugrabalci@geyvegundem.com

Paşa Sokak

11 Haziran 2022 - 02:00 - Güncelleme: 12 Haziran 2022 - 12:34

Geyvenin tartışmasız en eski ve en güzel sokağı olan paşa sokak. Geçmişten bugüne önemini ve güzelliğini korumuştur

Merkez caminin sokağından girip de mahalle başına çıkana kadar sağlı sollu şirin müstakil evlerin arasından 200 metre kadar yürüdüğünüz zaman yemyeşil bahçeler den sarkan çiçeklerin büyülü renk cümbüşü size eşlik eder. Güzel yaz mevsiminde akşam ezanına kadar çocukların oynadığı neşeli güzel insanların olduğu bir sokaktır bizim paşa sokağımız.bitişik nizamla alçak iki katlı fakat ferah içinde muhabbetin anıların olduğu ve genellikle evlerin yola sıfır yapıldığı fakat evlerin arkasında muhakkak bahçeleri olan adeta sahil kasabası izlenimi veren bir yerleşimdir. Komşuluk ve muhabbetin hala kaybedilmediği ender bir güzellikte yerdir. Fakat son zamanlar da evlerin ışıkları birer birer sönmekte bu durumda bizi üzmektedir. Gerek büyüklerin vefatı gerek se yeni daire vs alınmasından dolayı yavaş yavaş yerleşim azalmaktadır inşallah sokağımızın güzel dokusu korunur ve bu güzellikler daim olur.

GEYVENİN EN FARKLI VE EN GÜZEL BAHÇELİ CAMİSİ TARHAN CAMİ

Tarhan cami sokağımızın en güzel yerinde olup zarif mimari yapısıyla yemyeşil ferah bahçesiyle sokağımızın kalbi konumundadır. Klasik osmanlı mimari yapısından farklı kubbesiz olmakla beraber genellikle çatılı camilerin tavanı alçak olmasına karşın Tarhan camimizin içi ferah tavanı yıldız motifli ve cam tavanlı olduğu için son derece ferah bir iç mekanı vardır. İçindeki ahşap mihrap minber vaaz kürsüsü ve müezzin mahfili ilk bakışta dikkat çeken ahşap örnekleridir. Camiyi yaptıran merhum Mahir Tarhan emekli karayolları avukatıdır ilçe esnaflarından merhum Sabri Tarhanın kardeşi Osmanlı imparatorluğunun son dönemi Geyve belediye başkanı Rasim Tarhanın oğludur. Osmanlının son dönem paşalarından olan dedelerinden kalan köşkün olduğu yerde ikamet eden Tarhanlar 1960 lı yılların sonunda köşklerinde yangın çıkmış ve maalesef köşkten geriye sadece merdiveni ve havuzu kalmıştır son zamanlarda maalesef onlar da yok olmuştur. Büyüklerden dinlediğim üzere Tarhan caminin bulunduğu yerde caminin mimarisine benzer bir köşkleri olan Tarhanlar oradaki köşklerinin yanması sonucu otoparkın oradaki köşkü yapmışlardır. Sokağın bir diğer önemi ise Kuvayı milliye teşkilatı kurulurken Mustafa Kemal Paşa ve yanındakiler Geyve ye gelmiş ve geceyi Rasim Tarhanın evinde geçirmişlerdir. Fakat bir kaza sonucu bir söylentiye göre gaz lambası devrilmesi sonucu bir diğer söylentiye göre ise hizmetçilerin bulunduğu yerde kömürlü ütüden dolayı çıkan yangın da köşkten geriye günümüze bir kalıntı kalmamıştır.çıkan yangında ise köşkte bulunan silah ve mermiler den dolayı çok sayıda patlama olduğunu olayı görenler aktarmıştır.

Eskilerin anlatımına göre sokağın caminin biraz aşağısında kalan bir kısımda bulunan çeşmeden bütün mahalleli su ihtiyacını karşılayarak bulaşık çamaşır banyo içme suyu gibi ihtiyaçlarını buradan karşılamaktaydılar o dönemde evlere su deposu yapılabilir su depolanıp ihtiyaç eve çekilen çeşmeden kullanılabilirdi çünkü o dönem camiler de şadırvanların vs varlığını bilmekteyiz suyu depolamak zor birşey değildi tabi dönemin şartları da çok müsait olmamakla birlikte akan taze sudan testiyle vs eve getirip suyu canlı olarak içmek yapılan araştırmalardada faydasını kanıtlamıştır durgun su içmek yerine gördüğümüz ve Bi çocuğumuzun şahit olduğu gibi taze mineralleri canlı sudan içmeyi tercih ediyorlarmıştı. Tabiki o dönem herkes bunun farkında olmasa da bir kısım bunun faydasını bilerek bir kısım ise eski alışkanlıklar ve günün şartları neticesinde hareket etmekteydi eskiden hayatta şuanki kadar rahat olmasa da sağlık ve insanı ve insanın duyularını sürekli canlı ve zinde tutan bir yaşam tarzı olduğu görüyoruz. Tabiki kolay ulaşılamadığı için kıymeti biliniyor ve günümüzdeki birçok şey gibi suda israf edilmiyordu. Günümüzde varlığını koruyamamış. Bir diğer nesne ise sokağın başında mahalle başına dönen köşede bulunan dibektir mahalleli dibeği sıkça kullanır tahta tokmaklar

yardımıyla tahılın kabuğunu çıkarmak veya çeşitli tahılları öğütmede kullanılan bir alettir uzun yıllar kullanılan ve başında güzel muhabbetler dönen dibeği maalesef bugün görmek mümkün değildir.

İnşallah bu güzel sokağın dokusu ruhu ahengi bozulmaz ve güzelliği daim olur

Sokağımızda bulunan tarihi evlerden bugüne kadar hala dokusunu koruyan ve her yaş grubunun ilgisini çeken önünde fotoğraflar çekilen bir diğer güzel ev ise sokağımızın sema teyzesinin, ablasının evidir İlçe Esnaflarından merhum Terzi Saffet Turgutun kızı ve Geyve Spor antrenörlerinden Rahmetli Necati Turgutun kardeşi olan sema teyzemiz eşi Yusuf Özdemir Amcamızla birlikte evlerine çok özen göstererek eski değerleri çok güzel yaşatmaktadırlar. Geçmişten günümüze sokağımızdan Geyve eski belediye başkanı Rasim Tarhan. Sabri Tarhan. Emekli Hazine avukatı Mahir Tarhan dedem Yazı işleri Müdürü Hüsnü Balcı Maliyeci Erol Besen Kömür işletmeleri genel Müdürü Halil Boztürk,Fırıncı merhum İsmail Özkan salim akça Azmi kılıç. Veteriner Prof Dr Rauf Can gibi tanınan sevilen isimler çıkmıştır.

Bu çalışmada bana yardımcı olan diyetisyen Muhammed Said Çelebi abime de teşekkürlerimi sunarım.











Muhammed Buğra BALCI

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • Sinem
    1 yıl önce
    Tebrik ediyorum.. Buğracığım mihenk taşlarımıza, öz değerlerimize sahip çıktığın ve yaşattığın için .
  • Yesim
    1 yıl önce
    Cok guzel anlatmissin pasa sokagi bugracim babanneminin donemindeki komsuluk iliskileriyle ilgili yazida bekleriz kaybedilien degerleri anlamak icin . Kalemine sağlık
  • Yusuf Balcı
    1 yıl önce
    Aç gözlü apartman sahipleri yüzünden eski hali olmasada yinede güzel bir sokak.Güzel bir çalışma olmuş.Ellerine sağlık.Tebrikler.
  • Yusuf Balcı
    1 yıl önce
    Tebrikler oğlum.Güzel bir yazı olmuş.Her nekadar kalitesiz göç alan sokağımız açgözlü yaratıkların kurbanı olsada genede paşa sokaktır.
  • Yusuf Balcı
    1 yıl önce
    Tebrikler oğlum.Çok güzel bir yazı olmuş.