Yolların Yılların ve Tarihin Buluştuğu Yer

Güneye giden yol ve eski, Ankara yolu Geyve'den geçmektedir










Güneye giden yol ve eski, Ankara yolu Geyve’den geçmektedir. Osmanlı ve daha önceki dönemlerde Bağdat Yolu ve İpek Yolu üzerindedir.
Sakarya Vilayeti il olana kadar Kocaeli Sancak Beyliğine (İzmit Vilayetine) bağlı bulunan Geyve İlçesi Sakarya 1954 yılında il olunca oraya bağlanmış olup İl'e uzaklığı 32 km’dir.

 

Pamukova(Akhisar),Taraklı ilçeleri kendisine bağlı birer nahiye(bucak) iken 1987 yılında ilçe olmuşlardır. Güneye giden yol ve eski Ankara yolu ilçemizden geçmektedir. Osmanlı ve daha önceki dönemlerde Bağdat Yolu ve ipek yolu üzerindedir. Yakın zamana kadar Geyve’de ipek böcekçiliği tütün ve üzüm bağcılığı yapılmasına rağmen daha sonraları ziraat yüksek mühendisi Mehmet Balkan'ın (2 dönem belediye Başkanlığı da yapmıştır) meyveciliği Geyve’ye getirmesiyle beraber ipek böcekçiliği ve tütüncülük zamanla yerini meyveciliğe bırakmıştır.

 

Önceleri soğuk hava deposu olmadığı için üretilen mahsuller üreticinin elinde bir kısmı pazar bulmasına rağmen bir kısmı ise heba olup gitmekte idi. Soğuk hava depoculuğunun başlamasıyla üretilen tonlarca mahsulün tüccarlar tarafından pazar bulması kısmen de olsa mümkün oldu.

 

Sakarya nehrinden alınan su kanaletlerle Geyve Ovasını sulayacak kapasitede olmasına rağmen bazı üreticilerimiz (kanaletlere uzak olanlar) motopomplarla yeraltından çıkardıkları su ile sulama yapmaktadır. Gerçi bu sulama sistemi vahşi sulama diye adlandırılmaktadır. Bu çeşit sulama sisteminde toprağın verimli olan kısmı su ile birlikte akıp gitmektedir. Yeni çıkan damla sulama sistemi müstahsilin alacağı verimi daha da arttırmakta ve toprağında verimli olan kısmını alıp götürmemektedir.

 

Müstahsilin ürettiği onlarca ton üretilen ürünümüz kooperatifleşme olmadığından bir kısmını depolayıp pazarlayabilmektedir. Birçoğu da Karaçay kenarına ve Sakarya nehrine dökülmektedir.

 

Geyve, Pamukova, Taraklı ve Göynük'te üretilen tonlarca mahsulün pazarlanabilmesi için bir an önce bir Hal Binası ve kooperatife kavuşmak üretici ve çiftçiyi rahata kavuşturacak ve gelir sağlayacaktır.

 

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE GÜNDEM

 

Alifuatpaşa Mahallesi Bayezid Köprüsü geyve gundem Yasa